Czcionka:

Kontrast:

logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Słupsku

NUMER TELEFONU
59 843 12 91

Jesteś tutaj:   Sekcja Oświaty Zdrowotnej i Promocji ZdrowiaŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA – 7 kwietnia 2015 r.
2015-09-16
drukuj

ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA – 7 kwietnia 2015 r.

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI


Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Słupsku informuje o zbliżającym się Światowym Dniu Zdrowia, który obchodzony jest każdego roku 7 kwietnia.
Co roku wybierany jest temat przewodni z zakresu zdrowia publicznego, który w danym okresie wymaga szczególnej uwagi – w tym roku jest to Bezpieczeństwo Żywności, zaś hasło tegorocznych obchodów to: „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”. 
Obchody Światowego Dnia Zdrowia stwarzają możliwość podjęcia wielu działań, których efektem jest poprawa stanu zdrowia ludzi. 
Bezpieczeństwo żywności to obszar działań związanych ze zdrowiem publicznym mających na celu zapewnienie konsumentom ochrony przed ryzykiem zatrucia żywności i chorobami przenoszonymi drogą pokarmową o przebiegu ostrym i przewlekłym. Niebezpieczna żywność może prowadzić do wielu problemów ze zdrowiem, takich jak biegunki, choroby wirusowe, problemy z płodnością, zaburzenia rozwoju i nowotwory.
Celem akcji jest zachęcenie konsumentów do sprawdzania, czy znajdujący się na ich talerzach posiłek jest bezpieczny (zadawanie pytań, sprawdzanie etykiet, przestrzeganie zasad higieny).

Pliki do pobrania

  • Poradnik Obchodów Światowego Dnia Zdrowia 2015 r.6.1 MB (doc) pobierz
  • Ulotka „Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności”125.96 KB (pdf) pobierz

Artykuły

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Słupsku © 2015 - 2018